Nachtvlinders

Rechts: Ligusterpijlstaart [Foto André Nagelhout]

Wij doen het in het donker!

Wat zijn nachtvlinders?

Er leven in Nederland zo’n 2.400 soorten vlinders, maar slechts zo’n 60-70 daarvan vliegen overdag. Veruit de meeste soorten zijn dus nachtactief, maar je kan ze zien, door ze te lokken met lampen of met stroop. Veel mensen denken dat alle nachtvlinders (‘motten’) bruin zijn maar als je met ons op pad gaat zul je versteld staan van de enorme variëteit aan vormen en kleuren, die er zijn in de nachtvlinderwereld. Natuurlijk zijn er kleine bruine beestjes maar ook de 11 cm grote Ligusterpijlstaart. En wat te denken van het exotisch gekleurde Groot avondrood? Met een beetje geluk zien we die ieder jaar hier in de omgeving. Leden van deze werkgroep vinden het leuk om ‘s nachts met elkaar het veld in te gaan en elkaar te helpen bij het op naam brengen van deze schitterende insecten.

Hoe komen we aan onze kennis?

Door te inventariseren

Lichtvangst - - Foto Roos Barendrecht - 1 kolom
Lichtvangst [Foto Roos Barendrecht]

Door mee te doen met brede inventarisaties in diverse gebieden in de omgeving van Wageningen wordt je kennis al doende steeds groter. Omdat elk jaar een ander gebied geïnventariseerd wordt en elke nachtvlindersoort een voorkeur heeft voor een bepaalde leefomgeving kan het jaarlijks verschillen welke soorten waargenomen worden. In de afgelopen jaren hebben we geïnventariseerd in bloemrijke graslanden bij Ede en moerassige natuur bij Veenendaal, gebieden die een heel verschillende nachtvlinderfauna lieten zien.
Van maart tot en met oktober organiseren we één keer per maand, op vrijdagavond rond nieuwe maan, een nachtvlindersessie waarin we vanaf zonsondergang gedurende een uur of drie de nachtvlinders inventariseren die op onze lampen of de stroop afkomen. Bij slecht weer wordt de sessie een week verplaatst.
Aan het eind van het vlinderseizoen wordt een verslag opgemaakt met de resultaten van de inventarisatie. Deze gegevens kunnen door terreinbeheerders gebruikt worden in hun beslissingen over het beheer van het gebied. Zo dragen we bij aan de bescherming van de soorten.

Door lezingen en cursussen te geven

In de winter of het voorjaar worden lezingen op het gebied van nachtvlinders en/of opfriscursussen in het herkennen van de soorten georganiseerd.

Meedoen of kennismaken?

Groot avondrood - - Foto André Nagelhout - 1 kolom
Groot avondrood [Foto André Nagelhout]

Vind je het leuk om naar nachtvlinders te kijken en wil je er meer over te weten komen, meld je dan aan! Je zit er niet elke maand aan vast en voorkennis is geen vereiste. Je kunt altijd vrijblijvend een keer komen kijken om te ervaren hoe het er aan toegaat. Het is het handigste om dat te doen in mei of augustus omdat het dan niet zo laat donker wordt en er veel soorten actief zijn.

Nachtvlinderen in het Belmonte Arboretum

Dit jaar doet de Nachtvlinderwerkgroep niet mee met de afdelingsbrede inventarisatie van de Plasserwaard, maar inventariseren we maandelijks op vrijdagavond met lakens en lampen de soorten die we in Belmonte kunnen bekijken met behulp van lampen en stroop.
Belangstellenden zijn van harte welkom, maar meld je van te voren aan bij Maurice Franssen (fransseq@xs4all.nl). Dan kan hij je verder informeren bijvoorbeeld over het aanvangstijdstip.
We starten doorgaans vanaf zonsondergang en gaan door totdat we er genoeg van hebben (meestal 2-3 uur later). Neem een nachtvlindergids mee (en/of een smartphone met ObsIdentify), een hoofdlampje en eventueel een stoeltje.
Kijk in de agenda voor de datums.

coördinatoren
Ineke Ammerlaan (ineke_ammerlaan@hetnet.nl)
Maurice Franssen (fransseq@xs4all.nl)