Broedvogelmonitoringprojecten (BMP)
Deze projecten zijn ontwikkeld door Sovon Vogelonderzoek Nederland. Volgens een vaste methodiek worden jaarlijks de territoria van de broedvogels in een aantal door Sovon gelokaliseerde gebieden bepaald. Afhankelijk van de biotoop zijn per broedseizoen (circa maart t/m juni) tussen de 8 en 14 bezoeken nodig. Meestal wordt rond zonsopkomst geteld en een enkele keer na zonsondergang voor vogelsoorten als snippen, nachtzwaluwen, uilen en kwartels. We kijken en luisteren naar vogels die door middel van zang of gedrag laten blijken een territorium in de omgeving te hebben.
Door de tellingen in het kader van het BMP kan Sovon iets zeggen over de trends van de Nederlandse vogelsoorten. De informatie is belangrijk voor terreinbeheerders, zodat zij hun beheer beter kunnen vormgeven.
Wil je ook BMP-tellen?
Als je mee wilt doen met broedvogelmonitoring moet je de zang van zo’n 40 à 50 van de meest voorkomende broedvogels kunnen herkennen. Wil je een telling meemaken (liefst in het hele vroege voorjaar), neem dan tijdens de donderdagavondbijeenkomsten contact op met een van de bestuursleden of tellers. Als het je bevalt kun je vaker meegaan en meehelpen met de telling: vele handen maken licht werk.
Hoeveel tijd kost het tellen mij?
Net zoveel tijd als je zelf wilt! Sommige tellers tellen wekelijks, andere maandelijks. Maar wil je het echt leren, dan lukt dat niet door maar tweemaal per seizoen mee te gaan
Waarom is tellen leuk?
Vroeg opstaan is geen pretje. Maar als je eenmaal buiten bent en met een beetje geluk de zon ziet opkomen, is het genieten. Weinig mensen zijn zo vroeg op pad, maar vogels zingen dan uitbundig. Hoe vaker je met vogelzang bezig bent, hoe meer je hoort en hoe beter je de vogels van elkaar kunt onderscheiden. Daarnaast wissel je kennis met je medevogelaar uit. Omdat binnen de VWG jarenlang gebieden geteld worden, is al veel informatie beschikbaar. Zo kun je de vogelontwikkelingen in een bepaald gebied in de loop der jaren volgen.
Terug naar de algemene pagina van de Vogelwerkgroep