Wereldwaterdag op 22 maart

Op Wereld Water Dag wordt in onze regio kennis gedeeld over waterkwaliteit en waterbeheer. Het Renkums Beekdal ligt grotendeels in het Natura-2000 gebied Veluwe en het Gelders Natuurnetwerk. Het is een mooi en waardevol gebied van beken, bossen en (deels) natuurinclusieve landbouw waar gestreefd wordt om menselijke activiteiten in balans te brengen met natuurwaarden. Het Beekdal is ook de schakel tussen de hoger gelegen delen van de Veluwe en het Rivierengebied. Bedreigingen zijn er ook: naast de algemene verruiging van het gebied als gevolg van stikstofdepositie is de grondwateronttrekking door de papierfabriek Parenco een groot probleem. De KNNV heeft samen met andere natuur- en recreatie organisaties aan gemeenten en Rijk hier aandacht voor gevraagd, via de Stichting Renkums Beekdal. Deze stichting bereidt een gemeenschappelijke visie voor met een uitvoeringsagenda, waarin de ecologische waarde van het gebied centraal staat. De Stichting heeft haar zienswijze onlangs ook aangeboden aan het Rijk i.v.m. het Nationaal Programma Landelijk Gebied. Dat Parenco gaat overschakelen naar water uit de Rijn is volgens ons cruciaal voor de natuurkwaliteit en waterkwantiteit in het Renkums Beekdal.  

Afdeling Arnhem-Renkum van Extinction Rebellion organiseert publieksactiviteiten om aandacht te vragen voor de wateronttrekking door Parenco op Wereld Water Dag. Op vrijdagmiddag start de actie om 14:00 uur vanaf de parkeerplaats voor de brandweerkazerne, Utrechtseweg 131, waarna de stoet rond 14:45 uur op het Dorpsplein van Renkum arriveert. Iedereen kan aansluiten. Rond 14:45 uur zal op het dorpsplein de enorme waterverspilling aanschouwelijk worden gemaakt en reikt klimaatburgemeester Etske Thie een speciale Award uit aan Parenco. Verder is een delegatie van bevers uit de Jufferswaard voornemens de actie te ondersteunen en ook een groep waternimfen belooft haar opwachting te maken. Iedereen die zich zorgen maakt over de rol van Parenco in de leefomgeving is van harte welkom en kan vrijdagmiddag aansluiten bij deze publieksvriendelijke actie. 

Om de grondwateronttrekking van Parenco af te bouwen is momenteel een petitie gaande die bij het provinciebestuur van Gelderland aangeboden zal worden. Hier zijn inmiddels al meer dan vierduizend handtekeningen voor verzameld. Een bijdrage leveren hieraan kan nog tot 12 mei 2024 via de website .