Inventarisaties

[Foto rechts: André van Lammeren]

De Inventarisatiecommissie

Taak en doelstelling


De Inventarisatiecommissie (IC) heeft als taak en doelstelling om ‘brede inventarisaties’ van natuurterreinen te coördineren. Bij zo’n inventarisatie onderzoeken onze verschillende werkgroepen welke organismen (van vaatplanten tot vogels en van mossen tot paddenstoelen) in het terrein voorkomen. ‘Breed’ wil zeggen dat in principe alle soorten organismen waarvan wij als KNNV’ers verstand hebben, worden meegenomen. Ieder KNNV-lid kan meedoen met deze inventarisaties: het is echt een kernbezigheid van onze vereniging. Immers, deze verkenningen van natuurterreinen zijn interessant en leerzaam, leuk om te doen, geven nuttige resultaten en vormen ideale gelegenheden voor kennisoverdracht van ervaren leden naar jonge of nieuwe leden. Zo leer je als nieuweling om de natuur te doorgronden, zo leer je vogels, planten, mossen, paddenstoelen, vlinders, libellen, korstmossen etc. kennen en herkennen.

Keuze natuurterrein

Libellentellers aan het werk in de Palmerswaard in 2023. [Foto Sjoerdtje de Boer]

Ieder jaar kiest de IC een ander (natuur)terrein om te inventariseren. Vaak is dat hetzelfde terrein als een aantal jaren eerder. Dat maakt het mogelijk te vergelijken, om ontwikkelingen in de biodiversiteit op het spoor te komen – inspirerend! De IC maakt tevoren altijd afspraken met de terreinbeheerder voor de noodzakelijke medewerking en toestemmingen. Maar doorgaans is de terreinbeheerder – denk aan natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Gelders en Utrechts Landschap, gemeenten, private eigenaren – hoogst geïnteresseerd in onze gegevens.

Rapporten

Na afloop van zo’n jaar van brede inventarisatie zorgt de IC dat er een goed verslag wordt geproduceerd dat systematisch inzicht geeft in de resultaten. Die analyse en rapportering kost veel werk maar is uiteindelijk erg bevredigend. Doorgaans omvat zo’n rapport tussen de 100 en 200 pagina’s met een schat aan informatie. Het rapport wordt daarna met enige feestelijkheid en publiciteit aangeboden aan de terreinbeheerder. In juni 2024 is het rapport “Inventarisatie flora en fauna van de Palmerswaard in 2023” aangeboden aan Andrea Bloem en Maarten den Hartig van Het Utrechts Landschap en wel door de voorzitter inventarisatiecommissie André van Lammeren in aanwezigheid van enige leden van de commissie. Dat gebeurde bij het geïnventariseerde natuurterrein in Rhenen (foto).

Overhandiging Inventarisatierapport Palmerswaard (Rhenen) op 4 juni 2024 met vrnl: Andrea Bloem (UL), Maarten den Hartigh (UL) en André van Lammeren. Foto Ina van Keulen

Verslag aan eigen leden

Ook rapporteert de IC aan de eigen leden van de KNNV. De IC organiseert elk jaar een levendige lezingen-avond met een tiental sprekers die ieder kort de resultaten en conclusies weergaven van hun werkgroepwaarnemingen.

Lezingenavond met presentaties over de Palmerswaard op 30-1-2024. Foto’s André van Lammeren

Inventarisatie van 2024

In 2024 is een deel van de Moft geïnventariseerd. De Moft is een Natura 2000 gebied ten oosten van Bennekom van ca 1400 ha. Op verzoek van de Stichting Land van Peelen en met medewerking van de gemeente Ede is van dit gebied een deel van ongeveer 90 ha geselecteerd voor de inventarisatie van flora en fauna. De onderstaande foto’s geven een overzicht van de Moft en de ecotopenkaart van het inventarisatiegebied.

Gebiedskeuze en ecotopenkaart

Samenstelling Inventarisatiecommissie

De IC bestaat uit een voorzitter, een bestuursvertegenwoordiger, de coördinatoren van de verschillende werkgroepen, en uit de bodemkundige Gert-Jan Speckmann die ervoor zorgt dat vóór de inventarisatie begint, een ‘ecotopenkaart’ (bovenstaande afbeelding) van het terrein beschikbaar is. Dit is een kaart met vlakken van de verschillende ecologische milieus. Deze ecotopen blijken erg nuttig bij het plannen van de waarnemingen en de interpretatie van de waarnemingsresultaten.

Plan 2025: Inventarisatie van de Wageningse Berg

Gespecialiseerde werkgroepen van KNNV (De Koninklijke Nederlandse Natuur Vereniging) uit Wageningen zullen de Wageningse Berg op een scala aan soortgroepen inventariseren.

coördinator
André van Lammeren, Voorzitter IC ((vanlammeren @chello.nl))