[Moeraswespenorchis; Foto Ina van Keulen]
Door Joop ten Dam en Janine Mariën.
Dinsdag 28 november. Bevrijdingskerk Wageningen, Ritzema Bosweg 18, 6703 AX WAGENINGEN; 20.00 uur
Bij orchideeën denk je misschien aan exotische planten uit de tropen, maar ook in Nederland komen tientallen soorten voor. Als ze niet bloeien zijn ze onopvallend en loop je er zo maar langs. Maar bloeiende wilde orchideeën zijn in het veld meestal goed te herkennen. In Nederland komen zo’n 40 verschillende soorten voor van deze bijzondere plantengroep. In de lezing gaan we kort in op de soorten en op de soortendefinitie, want ook in de orchideeënwereld bestaat soms onenigheid over de determinatie. Naast taxonomische kenmerken kunnen moleculaire markers helpen om uitsluitsel te geven.
We bekijken verder de slimme strategieën die orchideeën hebben ontwikkeld om door insecten bestoven te worden, waarbij regelmatig sprake is van ingenieuze misleiding van bestuivers. En we nemen een kijkje in de bodem: orchideeën leven in symbiose met schimmels (mycorrhiza), maar hoe werkt dat eigenlijk?
Tot slot gaan we in op de monitoring en bescherming van wilde orchideeën en hoe goed beheer bij kan dragen aan het voortbestaan van veel kwetsbare soorten.
Maar we starten met een kennisquiz. Hoe staat het met jullie kennis van Nederlandse orchideeën?
Janine Mariën en Joop ten Dam zijn orchideeëndeskundigen en beiden lid van de KNNV Werkgroep Europese Orchideeën