Informatieavond opleiding, IVN-natuurgids

[Foto Pieter Oomen]

De IVN-afdelingen Ede, Zuidwest-Veluwezoom en Veenendaal-Rhenen en de KNNV Wageningen en omstreken organiseren op dinsdagavond 26 oktober in Veenendaal een informatieavond over de nieuwe Natuurgidsenopleiding. De opleiding, die ongeveer anderhalf jaar duurt, start begin 2022 en is bedoeld voor iedereen die zich actief in wil zetten voor de natuur: als gids of als organisator van educatieve activiteiten.

De cursus is een kaderopleiding van het IVN. Als cursist doe je in ongeveer vijftig lessen kennis en vaardigheden op om groene activiteiten te organiseren en begeleiden. De aandacht gaat uit naar hart, hoofd en handen: genieten van de natuur, meer te weten komen over planten en dieren en praktisch bezig zijn. Tijdens cursusavonden en excursies krijgen cursisten een brede basiskennis van natuur en milieu in de regio Arnhem-Ede-Veenendaal-Rhenen (ten noorden van de Nederrijn). De cursisten leren hoe ze zelf informatie kunnen verzamelen en kennis kunnen overbrengen. Ze verdiepen zich in het werk van de organiserende natuurverenigingen.

Het is voor de tweede maal dat de vier natuurverenigingen samen deze opleiding organiseren. De locaties waar de theorieavonden van de opleiding plaatsvinden, bevinden zich waarschijnlijk in Ede,  Veenendaal en Wageningen. Naast de theorieavonden, die steeds op dinsdag worden gehouden, maken ook praktijkochtenden en excursies op zaterdagochtenden deel uit van de cursus.

Na afronding van de cursus, medio 2023, ontvangen deelnemers het erkende diploma ‘IVN-natuurgids’. De cursus staat open voor alle belangstellenden. Wie nog geen lid is van een van de organiserende verenigingen, kan dit alsnog worden. Deelnamekosten zijn € 350 (inclusief lesmateriaal). Een vooropleiding is niet vereist, wel hart voor de natuur en zin om met mensen van allerlei kunne en kinderen om te gaan.

Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. Voor wie meer wil weten: op dinsdagavond 26 oktober is er een informatieavond in de Groenhof (Karel Fabritiusstraat 3, 3904 TG VEENENDAAL), aanvangstijd 19.30 uur.

Aanmelden vooraf is noodzakelijk: voor meer informatie en aanmelden is het contactadres: mstavleu@gmail.com

Lia Hemerik, Wim Chardon en Maja Stavleu

di 26 oktober 2021 van 19:30 tot 21:00