Alle activiteiten

Alle activiteiten zijn open voor leden van KNNV Wageningen en omstreken. Soms is het nodig om aan te melden omdat er sprake kan zijn een beperkte groepsgrootte.
Ook niet-leden zijn welkom. Neemt u dan wel eerst even contact op met de coördinator van de activiteit?

April 2022

Vrijdag
29 april
Nachtvlinders
Nachtvlinderen in de Wageningse Eng; bij zonsondergang
Parkeerplaats bij pluktuin De Bosrand aan de Dorskampweg.

Graag van te voren aanmelden bij Maurice Franssen (fransseq@xs4all.nl). Neem een nachtvlindergids mee (en/of een smartphone met ObsIdentify), een hoofdlampje en eventueel een stoeltje.

Mei 2022

Zondag
1 mei Wandeling
Zondagwandeling.:
Info: Frans Jacobs (f.jacobs12@kpnplanet.nl; 06-44 25 48 50)
Maandag
2 mei Vogels
Vogelwerkgroepexcursie De Hamert; 07.00 uur (terug rond 18.00 uur) Vertrek vanaf de Kees Mulderweg achter Het Palet. Op maandag 2 mei bezoeken we zoals al zo veel jaren we Hamert bij Arcen. Het wordt stevig wandelen door bos en rivierduin met achterin supergoede vogelplassen, zoals het Heerenven.  En als landschappelijke klapper een canyonachtige kloof en stroom: het Nierskanaal.  Met Wielewaal, fluiter, steltlopers, langstrekkende roofvogels zoals misschien zwarte en rode wouw.  De Zomertortel is helaas al 2 jaar niet meer gezien, maar wie weet.  We zijn voor 18.00 uur terug.
We rijden samen en delen de kosten op basis van € 0,25/km per auto. Inschrijving sluit bij 12 personen. Eten en drinken zelf meenemen!
Verplicht aanmelden tussen 4 april en 30 april via wim@haver.nu. Na 30 april opgeven en eventueel afzeggen via een whatsappbericht aan 06 – 16 48 47 28. Op 30 april ontvang je een bevestigingsmailtje met nadere informatie.  
Woensdag
11 mei Insecten
Insectenwerkgroepavond; 20.00 uur.
Het Groene Wiel, Hendrikweg 14b, 6703 BW  WAGENINGEN.
Info: Jinze Noordijk (jinzenoordijk@hotmail.com)
Donderdag
12 mei
Vogels
Vogelwerkgroepavondexcursie; 19.30 uur verzamelen, start 19.45 uur
Verzamelen bij het meest oostelijke klaphek aan de Veerweg. Traditioneel in mei de avond-excursie door Wageningse Bovenpolder. Harm Jan Kwikkel, Maurits Gleichman en Henrik de Nie leiden de deelnemers rond door het toegankelijke deel van dit unieke gebied in Wageningen.  Info: secretaris.vwg.wageningen.eo@gmail.com.
Donderdag
19 mei Wandeling
Natuurwandeling door Wageningse Bovenpolder 09.30-12.00 uur De Wageningse Bovenpolder heeft in alle seizoenen wel wat te bieden zoals we vorig jaar ervaarden toen we dat gebied inventariseerden. Nu bloeien o.a. de meidoorns en zingen er veel vogels.  Er vliegen ook al enkele soorten vlinders. Maar altijd zijn er mooie vergezichten langs de rivier: op de Grebbeberg, de Wageningse Berg en de stuwwal Oosterbeek- Arnhem. Verzamelen om 9.30 uur parkeerplaats bij het Havengebouw, Pabstendam Wageningen. Stevig schoeisel wordt aanbevolen.
Info: Leny Huitzing (lenyhuitzing@planet.nl; 06-14 06 18 98) Ingeval van twijfel over het weer rond 8.30 bellen met bovenstaand nummer of het wel of niet doorgaat.
Vrijdag
20 mei Nachtvlinders
Nachtvlinderen in de Wageningse Eng; bij zonsondergang
Parkeerplaats bij pluktuin De Bosrand aan de Dorskampweg.

Als er kans op regen is of te veel wind wordt er een week verplaatst naar vrijdag 27 mei. Belangstellenden zijn welkom. Graag van tevoren aanmelden bij Maurice Franssen (fransseq@xs4all.nl). Neem een nachtvlindergids mee (en/of een smartphone met ObsIdentify), een hoofdlampje en eventueel een stoeltje.
Zaterdag
21 mei Excursie
Excursie Tolkamer; 10.00-12.00 uur (vertrek Wageningen 09.00 uur) Bijlandseweg 34; 6916 BJ  TOLKAMER Deze excursie onder leiding van Cor van Hoften, gaat naar een plek waar de natuur vorm kreeg door een combinatie van natuurlijke oorzaken (stroomgebied van grote rivier) én menselijke activiteit. Daardoor ontstonden op korte afstand van elkaar een aantal heel bijzondere ecotopen. Het hogere deel van de zuidoosthelling van de dijk bij de vluchthaven is vrij vruchtbaar met een weelde van prachtige bloeiende planten die elders vrij zeldzaam zijn. Het laagste deel van diezelfde dijk is bedekt met asfalt (nu gelukkig gebroken) en biedt een habitat voor warmte en droogte minnende planten. Het helikopterplatform lijkt daarop, maar grenst direct aan een stuk schrale grond waar, onder andere, bremraap parasiteert op walstro en klaver, en ratelaar (half-parasiet) op gras.
In verband met carpoolen tot 20 mei aanmelden bij Ina van Keulen (ina.vankeulen@chello.nl; 0318 – 43 00 62 of 06 37 19 87 73).
Verzamelen om 09.00 uur op het Olympiaplein in Wageningen. 
Woensdag
25 mei Insecten
Géén Insectenwerkgroepavond

Juni 2022

Woensdag
1 juni
Planten
Avondexcursie van de Plantenwerkgroep naar de Alterratuin in Wageningen; 19.30 uur
De ligt tuin rond het Lumengebouw op de Campus van Wageningen UR. De tuin is ontworpen door Ger Londo en bestaat uit diverse onderdelen waaronder ook een vijver. Het grootste deel van de natuurtuin werd ingezaaid met zadenmengsels voor bloemrijk grasland maar er hebben zich al veel soorten spontaan gevestigd. Zoals Beekpunge, Hazenzegge, Kleverige ogentroost, Tengere vetmuur en Bittere veldrus.
Inlichtingen: Ina van Keulen (ina.vankeulen@chello.nl)
Zondag
5 juni Wandeling
Zondagwandeling.:
Info: Frans Jacobs (f.jacobs12@kpnplanet.nl; 06-44 25 48 50)
Woensdag
8 juni
Insecten
Insectenwerkgroepavond; 20.00 uur.
Het Groene Wiel, Hendrikweg 14b, 6703 BW  WAGENINGEN.
Info: Jinze Noordijk (jinzenoordijk@hotmail.com)
Donderdag
9 juni
Vogels
Vogelwerkgroep avondfietsexcursie naar de rand van de Edesche Heide; 20.30 uur Parkeerplaats bij de schaapskooi op de Ginkelse Heide in Ede, aan de N224 (aan de overkant van restaurant Juffrouw Tok) Vanaf de parkeerplaats fietsen we gezamenlijk richting uitkijkpunt Valenberg. Van Natuurmonumenten en Defensie hebben wij toestemming om 1x per jaar in de avonduren na zonsondergang dit gebied te betreden in de hoop de Nachtzwaluw in de schemering te zien en horen, tegenover uitkijkpunt Valenberg bij Mossel op de Planken Wambuis. We zullen in alle rust aan de bosrand langs de heide wachten op wat komen gaat en in het donker terugfietsen naar de N224. Houd er rekening mee dat we pas tegen 22.45 uur weer terugfietsen zorg dus voor warme kleding, iets warms te drinken en goede fietsverlichting! (Bij KNMI code geel, oranje of rood gaat de excursie niet door).Info: secretaris.vwg.wageningen.eo@gmail.com.
Zaterdag
11 juni Planten
Plantenwerkgroepexcursie naar De Leemputten bij Staverden; 10.00 uur
We verzamelen op het parkeerterrein van het heidegebied Houtdorper- en Speulderveld aan de Garderenseweg. Dat is ca. 100 m ten zuiden van de Flevoweg N302, ter hoogte van hm-paaltje 119.0, dus ten zuiden van de rotonde (Speuld/Staverden, in de Flevoweg N302). Dit bijzondere gebied dat ontstaan is door afgraving van leem is bekend door de bijzondere flora zoals Draadgentiaan, Zonnedauw en Moeraswolfsklauw. Harry Wouda wacht op ons en begeleidt ons naar de Leemputten (ca. 200 m lopen). De aanwijzingen van Harry dienen te worden opgevolgd: het is een kwetsbaar gebied. Elke stap buiten de route vormt een risico op schade. Honden zijn niet toegestaan. Groepsgrootte maximaal 25 personen. De rondleiding duurt meestal 1,5 à 2 uur. In verband met carpoolen tot 10 juni aanmelden bij Ina van Keulen (ina.vankeulen@chello.nl; 0318 – 43 00 62 of 06 37 19 87 73).
Donderdag
16 juni Wandeling
Natuurwandeling natuur- en cultuurhistorie in de Jufferswaard; 09.30-12.00 uur.
Vertrekpunt is de Renkumse Veerstoep (voet- en fietsveer) aan het eind van de Veerweg, ten zuidoosten van de papierfabriek Smurfit Kappa/Parenco. Er is voldoende parkeerruimte bij de Veerstoep. Die is ca 7 minuten lopen vanaf Bushalte Melkdam: (Breng) lijn 352, richting Arnhem. Lambert van Gils zal met zijn rondleiding verzorgen. De wandeling door de uiterwaard gaat langs de (in 2015 verlegde) monding van de Heelsumse beek en dan langs de archeologische kleibult, de ruïnes van de steenpersinstallaties en de smalspoorrails van de steenfabriekruïne, waarvoor in 2021 de gemeentelijke monumentstatus is toegekend. Vervolgens lopen we langs de verlegde Heelsumse beek die hier nu parallel aan de Rijn door de Jufferswaard loopt. Hier ontwikkelt zich nieuwe natuur. Vervolgens lopen we naar een klein moeras, dicht bij de N225. Er is daar meestal veel bevervraat en we zullen zien of en hoe de ‘beverbuis’ functioneert. We zoeken daar in de buurt ook of de Roodborsttapuit er weer is. We lopen dan de Noordberg op en door het oude hakhoutbos, met veel soorten vogels, naar het uitzichtpunt bij de Galgenheuvel en de Franse Schans en dan terug de Jufferswaard in over het historische vishekbruggetje en de indrukwekkende beverglijbanen. Dan lopen we langs de oude monding van de Heelsumse beek en de zomerdijk terug, langs diverse watervogels en mogelijk bedwelmd door de meidoornbloesem, naar de ruïnes van de vlamoven (met schoorsteen) en de veldoven van Pilo. In geval van twijfel over het weer rond 08.30 uur bellen met het onderstaande nummer of het wel of niet doorgaat:
Lambert van Gils (06-23 44 78 65).
Vrijdag
17 juni Nachtvlinders
Nachtvlinderen in de Wageningse Eng; bij zonsondergang
Parkeerplaats bij pluktuin De Bosrand aan de Dorskampweg.

Als er kans op regen is of te veel wind wordt er een week verplaatst naar vrijdag 24 juni. Belangstellenden zijn welkom. Graag van tevoren aanmelden bij Maurice Franssen (fransseq@xs4all.nl). Neem een nachtvlindergids mee (en/of een smartphone met ObsIdentify), een hoofdlampje en eventueel een stoeltje.
Zaterdag
18 juni
Vogels
Vogelwerkgroepexcursie Lauwersmeer; 07.00 uur (terug rond 19.00 uur) Vertrek vanaf de Kees Mulderweg achter Het Palet. Het Lauwersmeer is altijd goed voor meer dan 100 soorten. Lekker lange dag vol bijzonderheden, hopelijk weer Wielewaal, Grauwe Vliegevanger, -Kiekendief en -Klauwier. In de middag een visje.
We rijden samen en delen de kosten op basis van € 0,25/km per auto. Inschrijving sluit bij 12 personen. Eten en drinken zelf meenemen!
Verplicht aanmelden tussen 21 mei en 16 juni via wim@haver.nu. Wim reageert pas na 13 juni? Na 16 juni opgeven en eventueel afzeggen via een whatsappbericht aan 06 – 16 48 47 28. Op 16 juni ontvang je een bevestigingsmailtje met nadere informatie.  
Woensdag
22 juni Insecten
Insectenwerkgroepavond; 20.00 uur.
Het Groene Wiel, Hendrikweg 14b, 6703 BW  WAGENINGEN.
Verplicht aanmelden: Jinze Noordijk (jinzenoordijk@hotmail.com)